Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Bæ, bæ lille lam

Kjekt med lam: Bonde Guttorm Gudmestad har ofte besøk av nabojenta Sanna Dalaker som liker å hjelpe til under lemmingen. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Du hører brækingen allerede før du åpner døra til fjøset. 250 av 1000 lam er så langt kommet til verden hos bonden Guttorm Gudmestad i Rennesøy kommune.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- De der, de er bare dagen og to gamle, sier Guttorm mens han setter seg på huk for å gi alelammene melk fra tåteflaske. Eller kopplam, som noen også kaller dem.

Frem til mai

Det er fredag 6. april. Så langt denne våren har 250 lam kommet til verden på gården.

- Lemmingen startet rundt 20. mars og vi kommer nok til å holde på frem til starten på mai.

- Sliten?

Guttorm rister på hode og leverer et stort smil.

- Niks. Jeg er her fra 05.30 på morgenen til sånn elleve på kvelden. Og jeg synes det er kjekt! Du må huske at dette har vært hverdagen min i flerfoldige tiår, helt siden jeg var «dredunge», gliser han.

- Dessuten får jeg god hjelp av familien - både av konen Bente, sønnen Ola og dattera Grete. Nattevaktene denne uken tok Grete, og skulle det være noe spesielt er jeg tilgjengelig. Er det ikke bakvakt vi kaller det? Han ler.

Neste lam i køen hiver seg på tåteflaska og smatter fornøyd.

- Ene sauen fikk femlinger her om dagen. Det er ganske «heavy», men alle klarte seg, forteller bonden og sier at det kan variere fra fem til 30 lemminger i døgnet.

- Jeg synes det er utrolig kjekt med lam og livet rundt det. Ellers hadde jeg jo aldri holdt på med det jeg gjør, sier han og vier litt oppmerksomhet til gjeterhunden Nell som stryker misunnelig langs foten til matfaren mens han holder ene lammet i fanget.

- Dette er et svartfjeslam, sier han.

I inngjerdingene innover ser du også norsk kvit sau og norsk pelssau.

Vi tar en runde. Ingen lemminger på gang.

- Kaffe? Det rekker vi før Sanna kommer fra skolen, sier Guttorm og viser vei til naborommet.

Kjekt med lam

- Der var du! Hvorfor er du så sen? spøker Guttorm til den 11 år gamle nabojenta Sanna Dalaker idet hun kommer inn.

Hun ler. Svinger i gang toast til hele gjengen før hun tar på seg den splitter nye felleskjøpsdressen hun har fått av Guttorm.

- Jeg synes det er så utrolig kjekt å være her, og prøver å komme innom hver eneste dag, stråler hun.

- Jeg elsker å ta imot lam og kose med dem.

- Ja. Det er ikke hvem som helst som er så heldige å ha en avløyser som Sanna, sier Guttorm og rufser 11-åringen i håret.

- La oss gå og se om det har skjedd noe siden sist.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...