Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Arbeidsliv:

Alle vinner om vi løser lærling-floka

Marianne Chesak er varaordfører i fylkeskommunen og leder Yrkesopplæringsnemda. Foto: Carina Johansen

Akkurat nå er det 31 ungdommer i Randaberg som leter etter læreplass. Det er mange av oss som bør kjenne litt ansvar for disse.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Se for deg at du er 17 år, har fullført to år på yrkesfag, og er topp motivert for å vise deg fram for arbeidslivet. Men så er det ingen som vil eller kan ta imot deg som lærling.

Det er situasjonen for 1212 unge mennesker i Rogaland akkurat nå, blant dem 31 i Randaberg, 15 i Rennesøy og seks i Finnøy.

Se for deg at du er en bedriftsleder som trenger nye fagarbeidere. Men så er det ingen som har fagkunnskapen du etterlyser.

Trenger 90.000 fagarbeidere

Næringslivet beskriver at allerede at de har et udekket kompetansebehov. For å bygge framtidens Norge, trenger vi 90.000 fagarbeidere fram mot 2035, ifølge Statistisk sentralbyrå. De kommer ikke av seg selv.

Vi vet at overgangen mellom skole og læreplass er svært sårbar. Vi vet at det å ikke få læreplass øker sannsynligheten for å droppe ut av skolen. Lærlingeplasser er en svært god medisin mot utenforskap.

Kan du bidra litt?

Vi er altså mange som har mye å vinne på å finne nok læreplasser til ungdommene våre. Vi er også mange som kan føle litt på ansvaret.

Det er heldigvis allerede gode krefter i sving. Engasjerte ordførere. Bedrifter som tar samfunnsansvar. I Randaberg har en aktør som IVAR Gjenbruk utmerket seg her. NHO Rogaland engasjerer sine medlemsbedrifter etter beste evne, og LO Rogaland som gjør tilsvarende.

Best i landet

Det er nok dette som gjør at Rogaland er best i Norge på dette. I fjor var det læreplasser til 81 prosent av de som ønsket dette og var kvalifisert. Det er klart best i landet. Men vi er jo ikke i mål. Det var fortsatt flere hundre som ikke fikk plass i fjor.

La oss strekke oss litt lenger. Bli med på samfunnsdugnaden. La oss heie på lærebedriftene. Bidra til at ingen av våre ungdommer skal stå uten læreplass til høsten.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...