Akvakultur:

Fremdeles - nei takk til oppdrett

Alexander Rügert-Raustein i MDG Randaberg går i rette med Blue Planets Eivind Helland vedrørende å tillate oppdrettsaktivitet ved Alstein.

Eg har aldri sagt at eg ikkje ønskjer å auke matproduksjon i ei verd der befolkninga fortsett å vokse. Men å sjå dette behovet betyr ikkje å gløyme etiske vurderingar og omsyn til berekraft med det same.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2019 kl 10:06

LESERBREV: Oppdrettsnæringa har ei syn på og handtering av dyra dei har ansvaret for som ikkje er verdig eit sivilisert samfunn. Det begynner med at levende vesen blir til tonn biomasse. Ein pumper fisken frå merd til båt og tilbake som om dei var død væske. Når det er snakk om tap, er det tap av kroner til selskapet og ikkje liv. Og det er det mykje av.

Gjennomsnittleg dødelegheit er 15,4 prosent for heile næringa. Eg kan ikkje sjå at Helland har noko svar på denne problematikken. Ikkje før me er under 1 prosent kan drifta sjåast på som forsvarleg. Anlegget på Alstein skal romme 6240 tonn «biomasse». Det er 1,25 millionar fisk á 5 kg i mine augne. 15,4 prosent tap betyr at over 190.000 dyr kreperer i løpet av ein 2-års-syklus. Dei kunne gi oss meir enn 500 tonn laksefilet. Omrekna til kaloriar er det nok til å føde 1400 menneskjer eit heilt år. Det er effektiv sløsing og ikkje berekraftig.

Me skal utnytte havets potensial. Soya og anna proteinrik plantemasse utgjer 70 prosent av formassen. Dermed er laks i realiteten ei hovudsakleg landbasert produksjon basert på import. Produksjon av forråvare er svært problematisk og ofte forbundet med uvittig bruk av pestisider og øydelegging av regnskog i Sør-Amerika. M.a.o. oppdrett bidreg massivt til dette problemet.

Ikkje har Helland noko svar på næringstapet heller. Problemet i terskelfjordar med opphoping av næringssalt og oksygenfattig vatn vil ikkje vere eit problem ved Alstein. Sterke straumar der ute vil sørge for at dei forsvinner. Dette er jo grunnen at ein meiner Alstein er «godt eigna». Ut av synet ut av sinn. Men næringstapet er jo problemet. FN har slått fast at matjorda tappast for organisk material med ca. 1 prosent kvart år på verdsbasis. Dette trass i tiltak for å ta vare på husdyrgjødsla. Oppdrettsnæringa derimot kaster næringa ut i havet etter eingongsbruk og kallar det for berekraftig og effektiv.

Oppdrett på Alstein er ikkje i konflikt med andre brukarinteresser? Toppskarv, havørn og falkar som hekkar på Alstein kan ha ei anna syn eller vere i fare for å bli skote viss dei skulle finne på å forsyne seg på laksen. Avstand mellom anlegg er positiv for fisken i merd men atter ei smittebombe for lakselus midt i oppløpet til Jær-elvane er sikkert ikkje positivt for villaksen. Så kom det inn rikeleg med kritiske høyringsutsegn og Fylkesmannen har varsla motsegn. Og så har me dei visuelle og estetiske konsekvensar dvs ei skjemt landskapsopplevinga for alle som er glad Jærkysten.

Og så var det pengane. Skulle eg ha bomma så grovt i utrekninga som Helland antydar så er sjølvsagt 3 millionar årleg kjekt å ha. Men å gjere kommunen medskyldig i slik verksemd for eit beløp tilsvarande ein halv prosent av kommunens driftsbudsjett som blafrar bort i ei lita konjunktursvinging kjem neppe på tale.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...