Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Advarer NAV mot å kutte støtte til komfyrvakt

Komfyrvakt forebygger brann i forbindelse med matlaging. Foto: Kirsti K. Sømme

Brannnvesenet i hele Norge er redd det vil føre til flere husbranner dersom NAV ikke lenger deler ut komfyrvakt til utsatte grupper via Hjelpemiddelsentralen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Vi protesterer på det sterkeste mot at komfyrvakt fra 16. mai 2019 ikke lenger innvilges som et hjelpemiddel som dekkes av Folketrygden. Helse- og omsorgsetatene i våre eierkommuner stiller seg også bak denne klagen, sier Nils-Erik Haagenrud, brann- og redningssjef i Rogaland brann og redning IKS(RBR).

NAVs begrunnelse er at komfyrvakt etter NEK 400 må regnes som ordinært utstyr i en bolig. Både brannvesenet og helse- og omsorgsetaten erfarer tvert imot i de aller fleste boligene vi besøker at komfyrvakt ikke er ordinært utstyr.

– Per i dag har kun 1 av 5 husstander komfyrvakt. Basert på utallige hjemmebesøk, vet vi at andelen som har komfyrvakt blant eldre mennesker, er enda lavere. Eldre er statistisk sett ekstra utsatte for å omkomme i brann, og kognitiv svikt er en av hovedårsakene til dette. Vi vet også at mange eldre bor i eldre hus der det ikke er krav til komfyrvakt. Ei heller er oppussing av kjøkkenet, med ny elektrisk kurs, spesielt vanlig hos eldre med kognitiv svikt, sier Haagenrud.

Brannvesenet og helse- og omsorgsetaten er daglig hos mennesker med kognitiv svikt, som bor i eldre boliger, og som verken har helse eller økonomi til å anskaffe seg en komfyrvakt. Det er disse menneskene som vil rammes av dette vedtaket.

– Vedtaket har skapt stor oppstandelse i brann-Norge. Med god grunn. Komfyren er den største enkeltårsaken til boligbranner. Mennesker med kognitiv svikt er ekstra sårbare, og har ofte ikke økonomi til å gjøre den investeringen en komfyrvakt faktisk er. Det er en politisk målsetning at man skal bo hjemme lengst mulig. Komfyrvakt er en billig og enkel måte å muliggjøre dette på, sier Haagenrud.

Rogaland brann og redning IKS, med full støtte fra helse- og omsorgsetaten i eierkommunene våre, mener at dette vedtaket kommer flere år for tidlig. Og det er de mest sårbare menneskene som rammes.

– Vi ber Arbeids- og sosialdepartementet om å reversere denne avgjørelsen, avslutter Haagenrud.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...