Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Advarer mot viltvoksende plante på Vistestranden

Planten strandkvann, foran til venstre i bildet, kan gi væskefylte blemmer og sår hvis plantesaften kommer i kontakt med hud i sollys. Foto: Kirsti K. Sømme

To barn fikk byller og hudskader etter at de kom i kontakt med en plante på Vistestranden.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2018 kl 16:40

– Barnebarnet mitt var på Vistestranden med skolen fredag i sist uke og kom i kontakt med planten som vokser rett ved stranden. Etter hvert utviklet det seg væskefylte «brannsår» som verket veldig, forteller Solveig Bjørheim Andreassen.

Hun mener folk må gjøres oppmerksom på planten som gir skader på huden ved berøring. Planten vokser ved Vistestranden, men også andre steder langs kysten vår i Randaberg, Rennesøy og på Kvitsøy.

– Vi vet jo om at planten tiggersoleie kan gi sår, men folk må også gjøres oppmerksom på at denne planten kan gi sår og at den vokser på strendene her hvor folk bader og går på tur, mener Solveig Bjørheim Andreassen.

Barnebarnet fikk vonde og verkende sår etter nærkontakt med planten som vokser i enden av Vistestranden.

Flere barn fikk slike væskefylte sår etter at de var på tur på Vistestranden og kom borti planten. Foto: Privat

Strandkvann
Først ble det antatt at planten som hadde ført til sår på barnas hud, var den giftige planten bjørnekjeks. En observant Bygdeblad-leser så derimot av bildet at planten var en strandkvann (Angelica archangelica)

Randabergs ekspert på ville urter og ordfører, Kristine Enger, bekrefter også at det er strandkvann.

– Standkvann er ikke giftig, og det er en av de plantene jeg lærer bort når jeg arrangerer turer om spiselige ville vekster. Likevel oppfordrer jeg alltid folk til å bruke hansker eller pose slik at plantesaften ikke kommer i kontakt med hendene. For strandkvann kan gi blemmer på huden i kombinasjon med sollys, forteller Kristine Enger.

Barn ble advart
Kristine Enger forteller at barn i tidligere tider ofte ble fortalt at strandkvann var giftig for at de skulle holde seg borte fra planten.

– Den er ikke giftig, derimot kan den godt brukes for eksempel til å lage sirup. Men som sagt kan plantesaften gi blemmer på huden i kombinasjon med sollys, sier hun.

Enger hadde nylig en delegasjon kokker på omvisning på Tungenes, og da slo sirupen laget på strandkvann svært godt an blant mesterkokkene.

Bjørnekjeks er giftig
Strandkvann kan minne litt om skjermplanten bjørnekjeks, som følge Giftinformasjonssentralen er giftig. Bjørnekjeks, har hvite blomster og flatere skjerm enn strandkvann. Den inneholder plantesaft som kan gi kraftig hudutslett. Utslettet svir, er gjerne rødt og eksemliknende, og væskefylte blemmer kan utvikle seg.

I verste fall kan det utvikle seg arr og permanente pigmentforandringer i huden. Denne typen utslett oppstår i tilfeller der du først får plantesaft på huden, for deretter å være ute i sollys. Det tar gjerne ett til tre døgn etter soleksponeringen før hudreaksjonen oppstår.

Folk som har hatt hudkontakt med bjørnekjeks kan kontakte Giftinformasjonssentralen. Dersom det utvikler seg sår, oppfordres folk til å kontakte lege.

Plantesaften fra strandkvann kan gi slike verkende og væskefylte blemmer på huden. Foto: Privat

Årsaken til at plantesaften fra flere skjermplanter gir utslett, blemmer og sår er de kjemiske forbindelsene furanokumariner. De kan forårsake utslett når man har kontakt med plantesaften, samtidig som man utsettes for sollys, noe som kalles at plantene er fotosensibiliserende.

Strandkvann er ikke en giftig plante, men folk bør bruke hansker dersom de skal ta i den for å forhindre blemmer og hudskader. Foto: Kirsti K. Sømme

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...