Advarer mot brannfelle i fritidsbåter

Fukt eller en slitt ledning er nok til at det kan oppstå brann dersom ledninger blir stående i kontakten. Foto: If

Fukt eller en slitt ledning, og 12-volts uttak som blir stående i kontakten, kan starte brann i fritidsbåter.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Ifølge en representativ undersøkelse som If har fått utført blant nordmenn over 18 år som har vært i båt i løpet av de siste fem årene, hadde hele 8 prosent av disse opplevd brann eller tilløp til brann i båt.

– Det tyder på at det er langt flere tilløp til branner i norske fritidsbåter enn vi tidligere har trodd. Feil på og feilbruk av båtenes elektriske anlegg er en av de aller viktigste årsakene til båtbrann. Det er derfor all grunn til å advare mot feil og for tøff bruk av båtens elektriske anlegg, sier kommunikasjonsrådgiver i If, Gunhild Gjølstad.

Den erfarne elektrikeren og teknisk leder for Vollen Slipp i Asker, Christian Zaborowski, ser stadig oftere at båtkunder lar 12-Volts uttak bli stående i kontakten.

– Det mange ikke tenker over er at det da står spenning i systemet og ledningen. Fukt eller en slitt ledning er nok til at det kan oppstå en brann. Spesielt i båter som går i saltvann er det viktig å bruke egnet utstyr, for saltvann leder strøm. Spruter det inn i åpne båter kan du ha en potensiell brannfelle, sier Zaborowski.

fjor bisto Redningsselskapet med brannslokning hele 101 ganger. Det er en kraftig økning sammenliknet med 2017 hvor de hadde 75 slokningsoppdrag.

– Vi registrerer at det er stadig flere båtbranner på sjøen. Vi ser også stadig oftere at disse brannene skyldes at det elektriske anlegget overbelastes, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen.

Denne laderen koblet til strøm ble heldigvis oppdaget i tide. Slik er det ikke alltid. Foto: If

Ifølge Finans Norge fikk de i fjor inn 261 meldte skader i forbindelse med fritidsbåtbranner. I alt forårsaket brann skader for mer enn 30 millioner kroner på norske fritidsbåter i 2018.

Ifs undersøkelse viser at det er markante forskjeller på hvor båtbrann eller tilløp til båtbrann er vanligst. Mens bare to prosent av de spurte fra Sørlandet har opplevd dette, er andelen i alle de andre regionene mellom åtte og 10 prosent.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...