Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Å koke hummer og krabbe levende er ulovlig

Kaja Ringnes Efskind er kommunikasjonsrådgiver i stiftelsen Dyrevernalliansen. Dette bildet er tatt på en pelsdyrfarm. Foto: Iselin Linstad Hauge

Her får du Dyrevernalliansens faglige råd om hvordan hummer og krabbe bør behandles.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Hummer og krabbe er også beskyttet av dyrevelferdsloven, og tvilen om hvorvidt krepsdyr kan føle smerte skal komme dyrene til gode.

- Behandle dyrene alltid varsomt og med respekt. Hummer og krabber bør håndteres og oppbevares på en måte som er minst mulig belastende, og mest mulig tilpasset krabbens eller hummerens egenart. Privatpersoner burde transportere dyrene minst mulig. Hummer og krabbe tåler varme dårlig. Unngå derfor tørr lagring om bord. Det gjelder både på sommeren og ved minusgrader. Unngå direkte sollys, vind og regn, skriver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen anbefaler at levende skalldyr som skal spises, lagres kortest mulig. Dyrene skal ikke lagres uten fôring lengre en nødvendig. Dersom det fôres, blir tifotskrepsene definert som akvakultur dyr og hele akvakulturregelverket treer i kraft. Hvis du ser at noen individer er åpenbart syke eller svært aggressive, må de tas ut av karet så de ikke skader andre dyr.

Skal avlives før koking

Det er forbudt å koke dyr levende. Eneste entydige unntaket fra Mattilsynet er reker. Det er fordi det i praksis er umulig å avlive én og én reke. Hummer og krabbe derimot skal ikke avlives med levendekoking, men avlives før koking.

- Faglige studier har ikke ført til noe tydelig svar på hva som er den mest humane metoden å avlive hummer på. En måte å avlive hummer på er å kløyve hodet med en kniv. Først finner du hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset setter du bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene. På Godfisk.no er dette beskrevet og illustrert, skriver Kaja Ringnes Efskind.

Kjøper du hummer i butikk, anbefaler Dyrevernalliansen at du ber de i butikken om å avlive den der.

- For øvrig anbefaler vi først og fremst å droppe hummer til middag. Hummerbestanden har falt drastisk og vært kritisk truet i flere år, sier Ringnes Efskind.

Krabben føler smerte

Dyrevernalliansen har også hørt om folk som brekker klør av krabbene og slipper dem levende ned i sjøen igjen uten klør.

- Det er helt uakseptabelt, og også strengt forbudt. Tifotkreps som hummer og krabbe beskyttes av dyrevelferdsloven, og tvilen om hvorvidt krepsdyr kan føle smerte skal komme dyrene til gode. Hvorvidt klørne vokser ut igjen er irrelevant, slik behandler man rett og slett ikke levende vesener. Det er klart de trenger klørne sine. Mattilsynet selv sier at det er forbundet med smerte å få revet av klørne, sier Kaja Ringnes Efskind.

Krabber skal alltid avlives før klørne brekkes av, og man skal ikke under noen omstendigheter brekke eller rive av klørne av for deretter å kaste krabbene levende tilbake på sjøen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...