Lek og læring for å mestre livet

Lek og læring for å mestre livet: Vi ønsker å gi barna en følelse av mestring, enten det er gjennom is-laging, klatring, lek, zipline eller filmskaping, sier familiekontakt Stig Reinholt Jensen. alle Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

På Stine Sofie Senteret snakker man om alvor. Men også om mestring og lek.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2019 kl 12:56

- Den der var faktisk overraskende god, sier familiekontakt Stig Reinholt Jensen og peker på isoppskriften tusjet opp på veggen.

«Brokkoli og Sprite-is» med to utropstegn bak seg, formet som et smilefjes, fyller opp plass på den hvite veggen. Rundt den er andre oppskrifter med kreative navn som «Mr. M» og «Splash is» på plass. Alle skrevet av kyndige barnehender med utmerket gane for, ja nettopp, is.

- De lager sin egen is her på torsdager, som vi fryser og serverer på festmiddagen på fredagen, smiler Stig varmt.

Solen kikker inn i rommet, samtidig som den utfordrer de siste snøflakene utenfor. Ved inngangspartiet treffer solstrålene en tredelt statue. Alt etter hvor du står, fremstår statuen som enten en liten jente, en liten gutt eller en engel. Statuen er til minne om den voldsutsatte gutten, jenta og alle barn som ikke overlevde volden. Solen hjelper våren, som ønsker å ta over. Rommet vi står i er avlangt. I den ene enden er det et lekeslott, og idet du passerer det entrer du en labyrintverden av lesestoff for barn og ungdom. Og lesekroker, hver med sine fargerike bamser. I andre enden går du inn til et stort rom, også med bamser, men med prosjektor og skjerm. Og innenfor her igjen, der venter et musikkrom.

- Perfekt for å spille inn musikkvideoer, eller bare synge og spille litt gitar, sier Stig og røsker ene elgitaren ned fra veggen.

Det flere hundre kvadratmeter store senteret, Stine Sofie Senteret, rommer det meste. Gymsal. Kinorom. Storsal. Egne boliger til de besøkende. Lekeområde ute. Klatrevegg. Og fotballbane. For å nevne noe. Men først og fremst rommer senteret varme, trygge mennesker og håp.

Et godt liv

«Håp er det beste som fins :-)». Barneskriften er rammet inn på et oransje tegnebrett med blå kant, og står ved siden av en kopp med fargestifter.

Senteret åpnet høsten 2016, og har så langt tatt i mot 714 voldsutsatte barn. 194 søsken til voldsutsatte barn. Og totalt 1542 personer inkludert voksne.

- Vi er opptatt av her og nå og fremover og hva som skal til for å få et godt liv. Hovedmålet vårt er å styrke barnas motstandskraft, sier Stig og tar en pause.

- Vi vil gi barna verktøy og troen på seg selv. Det gjør vi ved å styrke motstandskraften, noe de trenger for å overleve. Det finnes ingen vanskelige barn, men barn som har det vanskelig, og varme voksne gjør en forskjell, sier han.

Lavterskeltilbud

Det kan være små spedbarn. Barn. Ungdommer. Det kan være barn som kommer fra et hjem hvor de har vært vitne til vold, hvor mor og søsken har blitt slått eller hvor de har blitt utsatt for overgrep.

- Stine Sofie Senteret er et lavterskeltilbud. Vi ønsker å hjelpe. Det trenger heller ikke å foreligge en domsavgjørelse overfor mistenkte for at vi skal ta imot folk. Det er bare å gå inn på nettsiden vår og sende en søknad. Her står det hvordan du skal gå frem, og hvilke instanser dere kan få hjelp av til å fylle ut papirene. Og til personer som jobber i barnevernet som leser dette, tips familier dere tror kan trenge dette tilbudet, og hør om de vil komme hit. Om du er usikker på noe, er det bare å ta en telefon til oss. Vi har flinke folk som vil ta godt imot dere i andre enden, lover Stig.

«Stine Sofie Senteret er et kurs- og mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn og unge. Målet er at kursdeltagerne, i trygge omgivelser, får oppleve glede og får ny kunnskap. Mestring og gode opplevelser sammen med andre skal danne grunnlag for å styrke deres egne ressurser. På senteret vil deltagerne møte varme og humørfylte voksne som ser viktigheten av traumebevisst omsorg.» Slik beskrives senteret på egne nettsider.

Stine Sofie Senteret er verdens første kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn. Det holder til like utenfor Grimstad, men tar imot folk fra hele landet. Siden åpningen høsten 2016, har de tatt imot 26 familier fra Rogaland. Fylkene hvor det har kommet flere besøkende fra, er Vest-Agder, Aust-Agder, Hordaland, Akershus og Østfold.

- Vi har ikke noe særlig ventetid. I tillegg prøver vi å legge til rette slik at de barna eller ungdommene som kommer hit er i noenlunde samme alder, sier Stig.

Første opphold går over fem dager, fra mandag til lørdag. Dersom de besøkende selv ønsker det, er det også mulighet for et re-opphold en stund etter.

- Noen ønsker dette etter bare et par måneder, andre et halvt år eller ett år etter. Det er alt etter hva du føler behovet er. Noen ønsker å ha noe fint å glede seg til, andre ønsker å gjennomføre alt ganske tett, de føler de er i en prosess fremover og har fått en skikkelig boost. Oppholdet er gratis. Du får dekket alle kostnader fra du forlater hjemmet, og til du er hjemme igjen, sier han.

Hverdagen på senteret

– Vi har et fast program hver uke, eneste er at aktivitetene kan variere noe etter årstidene. I tillegg legger vi jo til rette alt etter om det er femåringer eller 12-åringer vi har her, forklarer Stig.

Alle som kommer blir innkvartert i hver sin bolig. Det er opplegg frem til klokken 15.00, deretter er resten av dagen egentid.

– Vi pleier å ha egne kurs for de voksne og for barna. Hos de voksne kan vi eksempelvis fortelle om lekens betydning og styrking i fellesskapet. Vi snakker om viktigheten av å leke med barn, og ikke minst leke med barna på deres premisser. Det blir det gitt massevis av tid til her, og de kan gjøre alt fra å spille brettspill til å lage mat sammen, sier Stig.

– Hos barna har vi undervisning tilrettelagt aldersgruppen. I tillegg bruker vi uken på blant annet å lage flere videoer sammen, som vi viser siste kvelden når vi har Mexico- og taco-fest i storstuen. Her får de kursbevis, og om noen ønsker å opptre med noe, får de selvfølgelig det. Så får de sin selvlagde is til dessert, smiler han.

– Vi ønsker å gi barna en følelse av mestring, enten det er gjennom is-laging, klatring, lek eller filmskaping. Vi er ikke et senter som tilbyr terapi, men oppholdet kan ha terapeutisk effekt.

Hver uke er det rundt 12-16 barn som kommer. I tillegg følges de av trygge voksenpersoner. Familiene får en familiekontakt, som følger dem opp gjennom oppholdet. På re-oppholdet gjør barna og voksenpersonene enda mer aktiviteter sammen.

– Mange beskriver oppholdet her som et vendepunkt, og at nå vil de ha et helt annet liv fremover. De setter seg bak rattet i eget liv, og vet det ikke nytter å sitte i baksetet.

– Det er godt å se at barna gir uttrykk for at de liker å være her. Alle barn ønsker normale liv. Hverdagen kan være en emosjonell berg- og dalbane, med tårer og latter, for alle oss som er her. Den er meningsfylt. Hver uke er helt unik. Det er utrolig mange fine menneskemøter, sier Stig.

Solen har forsvunnet bak bygget. Ved siden av Stig henger det imidlertid en stor grein som blomstrer hele året. En grein med tilbakemeldinger fra barn og voksne som har vært innom senteret:

«Trygghet, håp og et fantastisk sted med fantastiske mennesker.» - Mor, 36.

«Dette er verdens fineste sted. Dere er heldige hvis dere kommer hit til disse fine folkene» - Jente, 9.

«Det er så godt å få lov til å være barn, for vi har tatt så mye ansvar for de voksne hjemme.»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...